Δείτε εδώ...

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024

Ενημέρωση προς το κοινό

Ο Διευθυντής Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας δέχεται στο γραφείο της Δ/νσης κατόπιν ραντεβού κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12:30 π.μ. - 14:00 μ.μ. Για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 2631050060.

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

     Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο, από τον ΟΗΕ στα πλαίσια ενός καλέσματος για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

     Στη χώρα μας, με βάση το Σύνταγμα, εξασφαλίζεται στον καθένα το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη […] Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων…» (άρθρο 5 §2 και 3 του Συντάγματος).

     Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 του Ν. 3304/2005 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης», απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω εθνοτικής καταγωγής στον τομέα της εκπαίδευσης.

     Οι διεθνείς συμβάσεις επίσης που έχει συνυπογράψει η χώρα μας (Διεθνής Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. 2462/1997 - ΦΕΚ 25/26-02-1997, τ. Α΄ ̇ Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ν. 2101/1992 - ΦΕΚ 192/02-12-1992, τ. Α΄), δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς να υπηρετούν καθημερινά και να προάγουν τις αξίες του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη, στην ελευθερία, στην ισότητα και στην αλληλεγγύη για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας. Δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να διαμορφώνουν δημοκρατικούς και ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, ικανούς να αντιμετωπίζουν φαινόμενα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων και να οικοδομούν ένα σχολείο αλληλεγγύης, ανοχής, και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των μαθητών.

     Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει: «Η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα που επιτάσσει την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας έναντι των ακραίων φαινομένων του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

     Η ανάγκη αυτή, κρίνεται ακόμα πιο επιτακτική στα πλαίσια μιας εποχής που η κοινωνία μας κλυδωνίζεται από πλήθος κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών ανακατατάξεων, που καλλιεργούν  το έδαφος για την εμφάνιση ρατσιστικών φαινομένων, ξενοφοβίας και προκαταλήψεων. Τα κρούσματα ρατσιστικής βίας, είναι καταπέλτης στην εφησυχασμένη συνείδηση της «πολιτισμένης» κοινωνίας.

     Για την καταπολέμηση και την άμβλυνση τέτοιων φαινομένων είναι καθοριστικός ο ρόλος της εκπαίδευσης. Μέσα από την εκπαίδευση των νέων παιδιών και αυριανών πολιτών, είναι δυνατό να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα που θα ενστερνίζεται και θα προάγει τα δημοκρατικά ιδεώδη, την ισότητα, την ελευθερία, την ειρήνη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

     Κάθε σύγχρονο σχολείο, στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής προσέγγισης, οφείλει να αναλαμβάνει δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα που θα προσανατολίζονται στην καλλιέργεια ενός αξιακού συστήματος από τους μαθητές, που στόχο θα έχει την καταπολέμηση των ρατσιστικών τάσεων, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

     Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ρατσισμού, δεν επιτρέπει το δικαίωμα της αδιαφορίας στην ανθρωπότητα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση της αμφισβήτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνακόλουθης απαίτησης για τη διασφάλιση του συστήματος των πανανθρώπινων αξιών της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, ως καθολικά αιτήματα, χωρίς διακρίσεις φύλου, θρησκείας, χώρας ή καταγωγής.

     Στην υιοθέτηση μιας προσέγγισης εδραιωμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα απαλλαγμένης από κάθε είδους ρατσιστική διάκριση ενυπάρχει, η προώθηση ενός νέου οράματος για έναν καλύτερο κόσμο στον 21ο αιώνα.

     Η πρόκληση για τις δημοκρατικές χώρες και τους πολίτες τους, είναι η οικοδόμηση κοινωνιών και θεσμών για μια πολυπολιτισμική συμβίωση, σεβασμό στη διαφορετικότητα και καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η διασφάλιση της παγκόσμιας προστασίας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης με την ενίσχυση των δεσμών της ανθρώπινης αλληλεγγύης, προδιαγράφουν τη δημιουργία ενός κόσμου, στον οποίο οι σημερινές και μελλοντικές γενιές θα μπορούν να συμβιώνουν ειρηνικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.»