Δείτε εδώ...

Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024

Ενημέρωση προς το κοινό

Ο Διευθυντής Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας δέχεται στο γραφείο της Δ/νσης κατόπιν ραντεβού κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12:30 π.μ. - 14:00 μ.μ. Για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 2631050060.

Συμμετοχή της Δ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Erasmusplus KA2: VRCARE

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνει την πρώτη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Erasmusplus KA2 με κωδικό 2024-1-FI01-KA220-VET-000249151, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω Φινλανδικής Εθνικής Μονάδας. Το πρόγραμμα, με τίτλο **VRCARE: Modernizing Healthcare Pedagogy with Virtual Reality for Interaction, Ethics, Stimulation, and Sensory**, έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (VR) για τη διδασκαλία αφηρημένων εννοιών, όπως η αλληλεπίδραση και η ηθική. Το έργο, που θα διαρκέσει 35 μήνες, ξεκινά τις δραστηριότητές του την 1η Σεπτεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2027. Όλα τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου μέχρι τη λήξη του.

Στόχοι του Προγράμματος VRCARE

Ο κύριος στόχος του VRCARE είναι να αναβαθμίσει την παραδοσιακή παιδαγωγική προσέγγιση στην κοινωνική και υγειονομική εκπαίδευση που επικεντρώνεται σε παιδιά και ηλικιωμένους, εισάγοντας την εικονική πραγματικότητα (VR) ως μέσο διδασκαλίας αφηρημένων θεμάτων, όπως η αλληλεπίδραση και η ηθική.Το VRCARE στοχεύει επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο σε παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία, παρουσιάζοντας ρεαλιστικά σενάρια εικονικής πραγματικότητας που απεικονίζουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως βόλτες, χορό και καφέ σε καφετέρια. Αυτά τα σενάρια μπορούν και θα χρησιμοποιηθούν από τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μαζί με τους φροντιστέςκαι μαθητές ως μέσο ενεργοποίησης και αλληλεπίδρασης, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν το γηροκομείο ή τον παιδικό σταθμό.

 

Συνεργάτες του προγράμματος

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το **Axxell Utbildning Ab** στη Φινλανδία και περιλαμβάνει σημαντικούς εταίρους από όλη την Ευρώπη, όπως:

**SOSU Ostjylland** (Δανία)

**Galway Technical Institute** (Ιρλανδία)

**CentroSanViator** (Ισπανία)

**Bridgwater&TauntonCollege** (ΗνωμένοΒασίλειο)

**p-consulting.gr** (Ελλάδα)

**Centre for competence development Cyprus** (Κύπρος)

Δραστηριότητες και Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Το έργο αποτελείται από 3 πακέτα εργασίας (ΠΕ) που επικεντρώνονται στη δημιουργία περιεχομένου και σε απτά αποτελέσματα. Αυτά τα 3 ΠΕ είναι:

  1. Ενίσχυση της εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας μέσω προσομοίωσης VR: Σενάρια πραγματικής ζωής για την ηθική και την αλληλεπίδραση
  2. Υποστήριξη της ενεργοποίησης ηλικιωμένων και παιδιών σε κέντρα φροντίδας μέσω προσομοίωσης VR: Σενάρια πραγματικής ζωής για διέγερση και αισθητηριακή εκπαίδευση
  3. Ενσωμάτωση Εικονικής Πραγματικότητας για βελτιωμένη εκπαίδευση και φροντίδα: Ενδυνάμωση επαγγελματιών και βελτίωση της ευημερίας μέσω του εικονικού μαθησιακού περιβάλλοντος και της εικονικής βιβλιοθήκης

Συναντήσεις του προγράμματος

Έχουν προγραμματιστεί 5 διαδικτυακές συναντήσεις και τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις για την εργασία σε θέματα που συνδέονται με τη διαχείριση του έργου, τη διάδοση, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία περιεχομένου για τα πακέτα εργασίας (ΠΕ) και 4 διακρατικές συναντήσεις

Οι προγραμματισμένες διακρατικές συναντήσεις είναι:

- TPM 1: Νοέμβριος 2024, Λευκωσία, Κύπρος

- TPM 2 + εκπαίδευση: Σεπτέμβριος 2025, Άαρχους, Δανία

- TPM 3 + εκπαίδευση: Σεπτέμβριος 2026, Πάτρα, Ελλάδα

- TPM 4: Μάρτιος 2027, Καρίς, Φινλανδία

Κάθε εταίρος, θα συνεργαστεί με τους συνδεδεμένους εταίρους που εκπροσωπούν κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών. Θα πραγματοποιηθούν κοινές συναντήσεις για τη δημιουργία, τη δοκιμή και τη βελτίωση των σεναρίων πραγματικής ζωής και των VR σκηνών. Οι συνδεδεμένοι εταίροι δεν θα παρευρεθούν στις διακρατικές συναντήσεις.

Κοινωνικές και Εκπαιδευτικές Επιπτώσεις

Το VRCARE αναμένεται να έχει πολυεπίπεδο αντίκτυπο στην εκπαίδευση και φροντίδα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη. Θα βελτιώσει τις παιδαγωγικές μεθόδους, προσφέροντας πιο προσιτές, σύγχρονες και διαδραστικές εμπειρίες μάθησης. Μέσω των 72 πραγματικών σεναρίων και των 12 σεναρίων VR, οι μαθητές και οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν κρίσιμες δεξιότητες όπως ηθική κρίση, επίλυση προβλημάτων και ολιστική φροντίδα.

Το πρόγραμμα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ φροντιστών και εκπαιδευτικών, παρέχοντας τα εργαλεία για να κατανοήσουν και να προετοιμαστούν για τα ηθικά διλήμματα και τις προκλήσεις της καθημερινής επαγγελματικής ζωής στον τομέα της φροντίδας υγείας.

 

Για Περισσότερες Πληροφορίες:

Η ιστοσελίδα του έργου θα παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα και την πορεία του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να έχουν πρόσβαση στο υλικό που θα παράγεται καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

Με τη συμμετοχή στο VRCARE, η ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας αποδεικνύει τη δέσμευσή της για καινοτομία στην εκπαίδευση υγείας και κοινωνικής φροντίδας, εισάγοντας νέα εργαλεία και μεθόδους που θα βελτιώσουν τη μάθηση και την παροχή φροντίδας για το μέλλον.